Kada je vreme da potražite profesionalnu pomoć za proširene vene?

Evo nekoliko znakova i simptoma koji ukazuju na to da je vreme da se obratite stručnjaku:

 

  1. Bol ili nelagoda: Ako osećate bol, otekline ili nelagodu u području proširenih vena, posebno ako se ti simptomi pogoršavaju tokom dana ili nakon dugotrajnog stajanja ili sedenja, to može biti znak da vaše proširene vene zahtevaju medicinsku pažnju.

  2. Promene na koži: Promene na koži poput osipa, svrbeža, crvenila ili čak rana ili čireva u blizini proširenih vena mogu ukazivati na ozbiljnije probleme s cirkulacijom krvi i zahtijevati medicinsku intervenciju.

  3. Oticanje nogu: Ako primijetite značajno oticanje nogu, posebno ako je asimetrično ili se javlja samo u jednoj nozi, to može biti znak da proširene vene uzrokuju probleme s cirkulacijom i zahtevaju daljnju procenu od strane stručnjaka.

  4. Krvarenje iz proširenih vena: Ako dođe do krvarenja iz proširenih vena, bilo da je reč o malim kapima ili većim količinama krvi, to je znak da je važno potražiti medicinsku pomoć kako bi se sprečile daljnje komplikacije.

  5. Napredovanje simptoma: Ako primetite da se simptomi proširenih vena pogoršavaju tokom vremena, ili ako primetite nove simptome poput teških ili umornih nogu, grčeva u mišićima nogu ili promene boje kože u području proširenih vena, to može ukazivati na napredovanje stanja koje zahteva medicinsku intervenciju.

Scroll to Top